Ga naar de inhoud

Biofolie

Wij werken met biofolies vervaardigd uit o.a. mais en suikerriet

Biofolie

Tegenwoordig worden steeds meer tijdschriften en brochures in biologisch afbreekbare folie verpakt. Gezien de grote hoeveelheden, die jaarlijks gebruikt worden, is het fijn als verpakkingsfolies na gebruik geen extra belasting gaan vormen voor het milieu.

Biofolies vervaardigt men uit o.a. mais en suikerriet. Ieder folie heeft specifieke eigenschappen. Bij Intermail werken we veel met PCR folie. PCR is een afkorting voor post-consumer recycled.
PCR-producten worden vervaardigd uit gerecycled plastic van weggegooid materiaal afkomstig uit huishoudens, commerciële-, industriële- en institutionele inrichtingen.
Omdat post-consumer waste wereldwijd de grootste afvalstroom is, wordt er continu gezocht naar manieren om de grootte van deze stroom terug te dringen.

Om PCR plastic te maken wordt het afval omgezet tot grondstof. Dit maakt het gebruik van deze folie tot een zeer milieuvriendelijke oplossing. Wij laten u graag zien hoe ook u gebruik kunt maken van de milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Door het inzetten van deze milieuvriendelijke folies speelt u in op het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Iets wat bij veel bedrijven steeds belangrijker wordt.

Wat is biologisch afbreekbaar?

Onder biologisch afbreekbaar verstaan we verpakkingen die onder invloed van biologische activiteit (micro-organismen) verteren. Biologisch afbreekbaar is echter een breed begrip. De tijdsduur van het afbreekproces kan verschillen net als het restmateriaal. Het is dus wel belangrijk ook daar naar te kijken.

Biofolie mais | Intermail

Biofolie/bio plastics

Biofolies/bio plastics verschillen van conventionele folies omdat de grondstof van biofolie van biobased materiaal gemaakt is. En ook of het materiaal composteerbaar is of allebei. Daar waar bijvoorbeeld mais volledig biologisch afbreekbaar is, is suikerriet bijzonder goed recyclebaar. We raden het gebruik van mais zetmeel folie aan bij grote partijen. Het folie is beperkt houdbaar en daarom is een snelle verwerking de beste optie. We kunnen de inzetbare folies verdelen in drie groepen.

Biofolies onderverdeeld in drie groepen

  • Biobased folies of deels biobased die wél composteerbaar zijn. Bijvoorbeeld PLA, PHA, PBS, zetmeel- of cellulose gebaseerde plastics.
  • Biobased plastics of deels biobased die níet composteerbaar zijn. Bijvoorbeeld bio-PE, bio-PET, bio-PA en bio-PTT.
  • Plastics die níet biobased, dus op olie gebaseerd, maar wél composteerbaar zijn. Bijvoorbeeld PBAT, PCL.

Het onderscheid tussen biofolies en biobased folies is dat onder biofolies een extra groep valt. Deze folies zijn vervaardigd uit op olie gebaseerde kunststoffen. Deze zijn echter wel volledig composteerbaar (mits EN 13432 gecertificeerd).

Suikerriet folie | Intermail

Wat is composteerbaar?

Materialen zijn composteerbaar als ze onder gecontroleerde omstandigheden biologisch afbreekbaar zijn. Daarbij worden dan eisen gesteld aan de omstandigheden -temperatuur en luchtvochtigheid-, de duur -12 weken- en het restproduct -de compost.

De norm EN 13432, wanneer materialen voldoen aan de hoog gestelde eisen, mogen het kiemplantlogo dragen. In Nederland kunnen producten met het kiemplantlogo met het GFT-afval worden afgevoerd. Consumenten herkennen composteerbaar materiaal aan het kiemplantlogo.

Bent u van plan gebruik te maken van biofolies? En wenst u meer informatie? Intermail biedt een breed scala aan milieuvriendelijke folies. U kunt natuurlijk altijd contact opnemen voor meer informatie over de mogelijkheden. Dan kijken we gezamenlijk naar de beste oplossing voor uw bedrijf.

Voor meer informatie zie ook:

– Folie uit zetmeel van mais
– Folie van suikerriet

Contact opnemen

Benieuwd naar onze mogelijkheden? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze mensen staan altijd voor u klaar. We laten u graag zien waar Intermail het verschil maakt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag direct een offerte aan!